top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıodamag

İnternette Görünebilmek - II

Google, kendi arama motoru rakiplerinden sıyrılabilmek ve sunabileceği en kaliteli hizmeti sunabilmek adına çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Yıllardır kendi altyapısını olabilecek en iyi noktaya getirmek üzere yaptığı atılımlarla, çıtayı yükseltmekle kalmadı, yepyeni bir dünya inşa etti. Kullanıcıya, aradığı bilgiye en yakın, en doğru ve en güvenilir kaynağı getirmek için yapay zekâdan da destek alıyor Google. Bugün sadece insanlar tarafından websitelerine ve bulutlara yüklenen veriler değil, tarih boyunca basılmış ve yayınlanmış bütün kitaplar da Google'ın kelime tanıma ve tarama teknolojisiyle dijitalleşmiş durumda. Böylece Google insanlık tarihinin en büyük ve kapsamlı bilgi bankası olma niteliğinde oluyor.



1992 yılındaki websitesi sayısını düşünecek olursak, bütün interneti bir ajandaya not almak bile mümkündü belki, nerede ne var bilmek, hatırlamak da öyle. Fakat bugün doğru ve güvenilir kaynağa ulaşabilmek adına arama motorlarına muhtacız, çünkü kafamızdan aradığımız bilginin bulunduğu websiteyi ezbere yazıp bulmak tabii ki imkânsız. Dolayısıyla sizin içeriğinizin en çok ve en önce görünebilmesi anlamında kıyasıya bir rekabetten söz eder hale geliyoruz. Bugün kurduğunuz websitede bulunan içeriklerin sizin pazarınızda öne çıkabilmesi ya da hedef kitlenize ilk sayfadan ulaşabilmesi için yapmanız gereken bazı önemli hamleler var. Mahalle esnafının dahi arama motorlarında görünür olmaya başladığı; tesisatçıdan, perdeciye, kırtasiyeye aranan ürün ya da hizmet her ne olursa olsun, arama yapan kişiye en yakın satıcıları listeyebilecek zekâya ulaşan arama motorlarında, bilin ki çok sayıda rakibiniz var.


Peki, bütün bu veriler arasında sizin sağladığınız bilginin ilk sayfada ve en üstlerde çıkmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Öncelikle bu konuda arkada ayarlanmış algoritmaların tamamını açık etmiyor Google, bunu belirtmek isterim. Yani, bir sitenin hangi sıralamada yer alacağına nasıl karar verdiğini her yönüyle bilmiyoruz. Ama bildiğimiz birkaç noktaya değinmek isterim.


SEO ve Özgünlük

Google sitenizde temelde üç şeyi tarıyor ve bunu da sitenizin kodlaması (HTML) üzerinden tarıyor. Bunlar; sitenin başlığı, sitedeki metin ve sitedeki görseller şeklinde listenebilir. Bu bilgilerin Google'da görünürlük kazanması adına yapabileceğiniz hamlelerden bir tanesi bir SEO uzmanıyla çalışmayı tercih edebilirsiniz. SEO Uzmanı, sitenizdeki görsellerin dosya adınan, başlıklarda ve metinlerde kullanılması gereken anahtar kelimere kadar yaptığı analizlerle beslenen bir stratejide düzenlemeler sağlayarak sunduğunuz içeriğin arama yapan kişiye ulaşmasına uğraşır. Örneğin birisi elmalı pasta tarifi arıyorsa ve sizin sitenizde bu bilgi varsa, bu tarifi verirken kurgulanması gereken kelime dizgisini, tekrarlayan ifadeleri, görsel indexini düzenlemek avantaj sağlayacaktır.


Google'un bir başka parametresiyse özgünlük. Arama yapan bir kişiye sizin sitenizin gözükmesi için sunduğunuz bilginin eşsiz olması çok önemlidir. Onlarca sitede aynı şekilde yer alan bir paragraf için Google aralarından en makul bir tanesini ilk sayfada gösterecek, ilk sayfanın geri kalan sonuçlarını arama yapan kişinin ihtiyacına çeşitlilik arz ederek hitap edebilmek için, farklı metinleri koyacaktır. Dolayısıyla sitenizde sunduğunuz bilginin başka bir yerden kopyalanıp kullanılıyor olmaması ve hatta, sizin özenle yazdığınız metnin bir başkası tarafından alınıp aynen yerleştirilmemesi yönünde bazı hamleler yapmanız faydalı olacaktır.


Başlıklar çok önemli!

Kullanıcının yaptığı aramada önüne sıralanan sonuçlar arasından hangisine tıklayacağına karar verirken ilk baktığı şey başlık oluyor. Dolayısıyla tıklanınca içerde rastlanacak bilgi her neyse, bu bilginin özünü yakalayarak başlıkta bunu yazıyor olmanız gerekiyor. İlgi çekici, cazip bir kelime seçimi de bir o kadar önemli. Ürün ya da hizmetinizi açıklayan anahtar kelime de, mutlaka başlıkta yer almalı. Örneğin; "Elmalı Pasta Tarifi", "Yemek Tarifleri" ve "Lezzetli Elmalı Pasta Tarifi Fotoğraflı Aşamalar" başlıklarından sonuncusu aramayı yapan kişi için en cazip sonuç olacaktır çünkü hem diğerlerinde olmayan bir formatın ve bilgiyi net bir şekilde sunduğunun vaadini veriyor, hem de "lezzetli" diyerek, tarifi arayan kişinin nihaî amacına ulaşabileceğini çıtlatmış oluyor.


Rekabet ne kadar güçlü olursa olsun ve bütün bunlar ne kadar zor görünürse görünsün. Arama motorlarında görünür olmak aslında çok kolay. Temel bazı hamleleri uygularsanız ve en önemlisi bunu istikrarlı bir şekilde sürdürürseniz, mutlaka meyvesini alacaksınız. Websitenizi bir kerede yüklenip bitirilen bir platform gibi değil, tıpkı beyniniz gibi her gün yeni şeylerle beslenen, günceli yakalayan, doğru bilgiyi sunan bir platform olarak kurgularsanız kıymeti bilinecektir.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page