top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıodamag

Hangi Pazarlama Stratejisi En Etkili?



Neden bazı fikirler daha lezzetlidir?


Daha iştah açıcı, arzu uyandıran, ben de denemeliyim, diye düşündürür bazı fikirler? Fikirlerin çekiciliği hep içeriğinin kalitesinden bu kadar bağımsız mıydı? Aslında hayır. Belki pazarlama ve reklâm gibi bir sektörde bile bu kadar yeni ve genç bir çalışma sahası olmasına rağmen "nerede o eski bayramlar?" demek mümkün olabilir :) Çünkü eskiler çok iyi bilirdi ki reklâm ve pazarlamanın en etkili olanı fiziksel dünyada sağlanan sosyal temaslarla sağlanırdı. Bu illa kapıdan kapıya pazarlama demek değil, fakat mailing, sosyal medya gibi dijital pazarlama olanakları türemeden önce, insanların bu uyaranlara maruz kalma oranı daha düşük olduğundan, bir ürünle ilgili bilgi almaya daha açık oluyorlardı ve süslü prodüksiyonlarla makyajlanmamış, ürünü hakkında doğru ve dürüst bilgiler sağlayan markalarla bir araya gelebiliyorlardı.


Peki buradan nereye bağlayacağız? Yukarıdaki beyanlardan hareketle oluşan birtakım soruları ortaya koyalım önce. Sosyal medya ve mailing gibi dijital pazarlama yöntemleri artık etkisiz mi? Eskisi gibi az uyarana maruz kalan alıcıları mı saptamak gerekir? Fiziksel ortamlarda sağlanan sosyal temas günümüzde artık mümkün mü? Hangi kanallardan nasıl pazarlama stratejileri izlemek daha doğru olur?....




Dijital Pazarlama yöntemleri tabii ki etkili. Günümüzün en etkili pazarlama kanalları eğer doğru kullanılırsa dijital kanallar olabilir. Tabii bütün bunlar ürünle, marka konumlamayla ve marka imajını oluşturan dile ait tüm unsurlarla da bağlantılı olarak kararlaştırılması gereken şeyler olmakla birlikte, herhangi bir pazarlama stratejisi için etkili ya da etkisiz beyanında bulunmak çok da doğru olmayabilir.


Alıcıların ne miktarda uyarana maruz kaldığı da sizin ya da bir başkasının kontrolünde olamaz ne yazık ki. Önemli olan sizin yaratacağınız uyaranın alıcıda doğuracağı hisler. Burada devreye zamanlama giriyor, görsel kalite ve anlaşılabilirlik giriyor, akılda kalıcılık giriyor, giriyor da giriyor. Yani aslında alıcılarda oluşan uyaranların niceliğini siz kendi uyaranınızın niteliğiyle elimine edebilirsiniz ancak.


Ürününüze ve markanızın üzerinde yürüdüğü çizgiye göre fiziksel ortamlarda sağlanan sosyal temasın da mümkünlüğünden söz edilebilir. Ama bu şart mıdır? Değil midir? Bunun için bir uzmanla masaya oturmak doğru tercih olabilir. Evet, çalışmalara göre ağızdan ağıza gibi sosyal temasla ilerleyen pazarlama yöntemleri çok daha etkili. Ve ağızdan ağıza pazarlama yöntemlerinin sadece %7'si online platformlarda gerçekleşiyor. Yani insanların arkadaşlarıyla, aileleriyle buluştuğunda sizin ürününüzü önermesi, ürününüzden bahsetmesi sosyal temasla sağlayabileceğiniz en etkili pazarlama stratejilerinden biri olabilir. Bunun nasıl kurgulanacağınaysa bir uzmanla karar vermeniz doğru olacaktır.




Pazarlama stratejileri belirlenirken tersten gitmemek gerekir. Ben X tipi pazarlama yöntemini denemek istiyorum diyip ürününüzü bu kalıba sokmaya çalışırsanız sıkıntılar doğabilir. Önce kendi ürününüzü, markanızı iyi tanımanız gerekir. Hedef kitlenizi iyi tanımanız gerekir. Kararları baştan alarak, bu kararların sattığınız ürünle alakalı olduğuna emin olduktan sonra ancak doğru stratejilerin belirlenmesi aşamasına geçebilirsiniz. Dolayısıyla yazının başlığında sorulan "Hangi Pazarlama Stratejisi En Etkilisi?" sorusunun yanıtı, sizin marka kimliğinizde yatıyor, diyebiliriz.


Ürününüzle ya da pazarlama faaliyetlerinizle ilgili sormak, danışmak istediğiniz şeyler olursa ODA Creative & Architecture iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.


Mutlu günler!

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page