top of page
  • Yazarın fotoğrafıodamag

Değişimin Boyutu Değil, İşlevi Önemli: Dekorasyon Tüyoları

Güncelleme tarihi: 30 May 2020

Aylardır evdeyiz. Evin duvarları üzerinize üzerinize gelir oldu mu? Biraz aynı ortamda durmanın getirdiği bıkkınlık, biraz sürecin yıpratıcılığı içinde bunalmışlık hali. Temiz bir sayfa açma, biraz ortalığı derleme toplama zamanı gelmiş olabilir. Tebdil-i mekânda ferahlık vardır bilirsiniz. Yaşam alanlarınızı yenilemek biraz masraflı gelebilir kulağa. İşte bu yüzden bu yazıda bunun böyle olmak zorunda olmadığını size anlatmak istedik. Minik değişikliklerle, büyük farklar yaratabilirsiniz.


Bazı yeni parçalar eklemek, yeni bir mobilya yerleşimine gitmek veya halılar ve yastıkları farklı dokularla denemek gibi? Bir veya iki tane elemanı değiştirerek bir alanda etki yaratmanın tonlarca yolu var. Dev değişimlere pek yanaşmıyorsanız şu ara, belki minik birkaç dokunuş hem evinize hem ruhunuza neşe katar, motivasyon katar.


Bu vesileyle, bu yazıda, birkaç basit eşyayı değiştirerek evinizde elde edebileceğiniz “köklü değişim” havası yaratan eşyaları derledim.




Özellikle duvara takılan 1-2 aplik (mesela bir yeme alanı konsolunun arkasındaki duvara) büyük bir değişim yaşanmış izlenimi yaratabiliyor.



Bunun dışında kornişi gizleyen kartonpiyerin içine LED de düşünülebilir. LED özellikle yüksek tasarruf özellikleriyle çok revaçta. 3000-3200K gibi bir frekansta gün ışığı rengi öneriyorum, özellikle çalışma ve dinlenme alanlarında (bilhassa gündüz ışık almayan ve yapay yolla aydınlatmak zorunda kalınan yerlerde). Ama daha tematik renklere de yönelebilirsiniz tabi, özellikle küçük değişimle büyük etki peşindeyseniz 🙂




Birkaç noktada dışarıdan kablo yürütüp -kırıp dökmelere hiç bulaşmadan- normalde avize ya da aydınlatma olmayan yerlere aydınlatma çekebilirsiniz mesela. Ve bu kabloların dışardalığını da tasarımsal bir şekilde ele alabilirsiniz.


En başta -evet pek de ucuz değiller ama- perdeler geliyor. Bir evdeki perdelerin değişimi ilk algıda büyük bir parametreye etki ediyor. Stor mu, zebra mı, fon mu, kenar süsü mü fark etmez, yerden tavana kadar varlığını deklare eden bir kumaş silsilesi, o mekânı algılamakta sandığınızdan çok daha etkili.



Bunun dışında kırlent kılıfları, örtüler, koltuk kaplaması da önemli. Özellikle nötr renklerle tasarlanmış bir mekânda parlak ve canlı renklerde yerleştirilmiş kırlentler mekânda güçlü bir değişim algısı yaratacaktır.



Ve halı. Halı her evin gizli kahramanıdır. Bana kalsa tasarladığım ofislerin hepsine de halı-kilim sermek istiyorum. Samimiyet, konfor, huzur gibi çağrışımları var halının insan psikolojisinde. “Burada uzun süre durabilirim” algısı vadediyor.


Duvar boyamaya da farklı bir yaklaşım getirerek evinize hareket katabilirsiniz. Bir değişim istiyor fakat nasıl bir değişim istediğinize karar veremiyorsanız çapraz renk ayrımları ya da tavanı da kapsayarak üç boyutlu algı yaratan boyama formatları deneyebilirsiniz.



Yapı Kataloğu Ofis Projesi

Sekreterya Bölgesini Vurgulayan Renk Ayrımı | Yapım Aşaması
ATEM Hukuk Projesi

Evi ev yapan, unutmayın ki, pencere ve kapılar değil, içinde yaşayanın kendinden kattıklarıdır. Dolayısıyla, dekorasyon deyip geçmeyiniz, hafife almayınız, yaşadığınız yeri güzelleştirmeden, hayatınızı güzelleştiremezsiniz. Dekorasyon ya da iç mimarlık illa high-end bir hizmet olmak zorunda değil. Minik yardımlarla ve dokunuşlarla da çok yol katedebilirsiniz. Renkli kalın!

11 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page