top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıodamag

Covid19 Dünyasında Tasarım: Tramvay




Covid19 bir anda ve beklenmedik bir şekilde yaşam tarzlarımızı ve dünyaya bakışımızı değiştirdi. Gündelik hayatta kullandığımız birçok obje kullanım şekli, malzemesi ya da kullanışlılığı anlamında farklı bir boyuta geçerken, daha önce kullanmadığımız bir çok nesne de giriş yaptı dünyalarımıza. Sosyal mesafe, tasarlanan nesnelerle ilgili önemli parametrelerden bir tanesi haline geldi. Bu doğrultuda yavaş yavaş ana hatları oluşmaya başlayan "yeni normal" hayat düşünülerek tasarlanan bazı nesneleri ara sıra ele alalım isteriz.



Bu hafta Arturo Tedeschi'nin değişen kullanıcı alışkanlıklarını gözeterek tasarladığı tramvay "passerella"yı inceledik. Arturo Tedeschi, İtalyan tasarım başkenti Milan için yeni bir tramvay tasarladı. Şehrin mevcut sosyal uzaklaşma önlemlerine bir çözüm olarak tasarlanan passerella, vatandaşların değişen alışkanlıklarını karşılamak adına tasarlanmıştır. Milano'nun ikonik sarı tramvayına da bir tribute niteliğinde olan proje, stilini ve oranlarını yeni teknolojilerle yeniden yorumlayarak bu ünlü 1503 modeline de atıflarda bulunuyor.


Arturo Tedeschi'nin tasarımı, aracın gövdesine entegre edilmiş, reklam ve tramvay durağı bilgilerini grafiksel olarak ileten dinamik bir ekrana sahip. İç mekan, yüksek kalite malzemelerden oluşturulan bir geometriyle bir podyum algısı oluşturacak şekilde tasarlanmış. Koltuklar pleksiglas kalkanlarla birbirinden ayrılıyor. Tramvay zemini, korunması gereken güvenli mesafeye dikkat çeken dairelerle kurgulanmış.



Tramvaylar da Milan balkonlarından görüldüğünden, aracın üst yüzeyi bile (genellikle teknik sistemlerle dolu bir 'artık alan' olması beklenirken) genel tasarımda önemli bir role sahip. Üst kısım, hız ve ulaşım kültünü vurgulayan İtalyan fütürizm grafiklerine atıfta bulunan bir dizi dinamik şeritle kurgulanmış.



Kaynak:

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page